Tips till dig som vill köpa fritidshus

Väldigt många svenskar drömmer om ett fritidshus där de kan tillbringa sina lediga dagar. Särskilt i dessa stressiga tider, när så många känner sig överväldigade av vardagen. Ett fritidshus kan mycket väl vara en tillfällig tillflyktsplats där du ka ta en paus från den påfrestande vardagen, men det finns såklart några saker du bör tänka på innan du slår till.

 

Fritidshus-livet är ganska underskattat, om vi får lov att säga det själva. Visst kan en resa till Thailand vara härlig, men sena sommarkvällar, idylliska vyer och harmoniskt fågelkvitter hemma i Sverige är rätt oslagbart. Om du funderar på att köpa ett fritidshus vågar vi säga att vi är övertygade om att du kommer att bli nöjd om du tar chansen. 

 

Innan du lägger ett bud rekommenderar vi emellertid att du läser våra tips i den här artikeln. Från att kontrollera vattenkvaliteten och undersöka eventuellt enskilt avlopp till att lära känna området innan du köper, täcker vi allt det viktigaste!

Inspektera alla praktiska detaljer inför köpet

Det är lätt att bli överväldigad av ett bra erbjudande. Du kanske inte vill något hellre än att få nycklarna till ett fritidshus i ett drömläge och tillbringa de kommande somrarna där. Men det är otroligt viktigt att inte fatta förhastade beslut – så se till att inspektera alla de praktiska detaljerna innan du slår till. Här är en checklista över ting att besikta inför köpet:

 

  • Vatten och avlopp. Även om det inte är jättevanligt, ligger vissa fritidshus utanför det kommunala avloppsnätet, vilket innebär att du kan ha ett enskilt avlopp. Om så är fallet är det viktigt att du sätter dig in i de aktuella lagarna.
  • Taket. Särskilt om du köper ett gammalt fritidshus är det mycket viktigt att se till att alla pannor är på plats och vattentäta.
  • Fasaden. Du måste se till att fasaden är fri från sprickor, att det inte växer ogräs på den och att det inte har bildats mögel. Om så är fallet måste det åtgärdas omedelbart.
  • Ventilation. Det är viktigt att ventilationen i ditt framtida fritidshus fungerar som den ska. Annars kan det orsaka dålig inomhusluft och mögel.

Se dig omkring i grannskapet och försäkra dig om att du kan känna dig hemma

Ett fritidshus ska vara en plats där du kan ta en paus från vardagens monotoni och stress. Men det förutsätter också att området är trevligt, grönskande och allmänt mysigt. Så innan du köper ett fritidshus kanske du vill hyra en campingplats eller ett litet fritidshus i en vecka eller två i området för att få en känsla för atmosfären. Tror du att du kommer att trivas eller är det fullt av irriterande turister och retfulla insekter? Om så är fallet bör du undersöka ett annat område i stället.

Överväg beslutet noga, men var också öppen för kompromisser

Förhoppningsvis känner du dig nu lite säkrare i ditt beslut. Men det är fortfarande viktigt att tänka efter noga – det är trots allt en dyr investering du vill genomföra. Men kom ihåg att det inte finns någon “perfekt tidpunkt” för att köpa eller ett fritidshus som är helt felfritt. Var öppen för att kompromissa, men säkerställ ändå att du gör en bra affär!