Tips för att välja rätt mäklare för bostadsförsäljningen

Att flytta är inget annat än nervöst och spännande. Först måste du försäkra dig om att du fattar rätt beslut och sedan måste du förbereda bostadsförsäljningen in i minsta detalj – vilket är en mycket omfattande process. Men med en mäklare som hjälper dig på vägen kan du underlätta försäljningen rätt rejält och potentiellt öka försäljningsvärdet. Det kräver emellertid att du samarbetar med en yrkesskicklig mäklare som är väl insatt i den lokala bostadsmarknaden.

 

Det är inte helt enkelt att hitta en mäklare som passar dig som handen i handsken. Bara en sökning efter en mäklare i Västerås och Heby ger hundratals träffar. Då kan du föreställa dig hur många kompetenta mäklare det finns i hela landet. Som tur är finns vi här för att underlätta jakten för dig. Vi har sammanställt några tips du kan bära med dig när du väljer mäklare för att se till att du får den lösning som är bäst för dig. Allt för att slippa stressen med att sälja utan mäklare.

Ta reda på vad som kännetecknar en bra fastighetsmäklare

För att garantera bästa möjliga mäklare bör du ta reda på vad som kännetecknar en bra respektive mindre bra mäklare. Som i alla andra branscher finns det nämligen några som gör jobbet lite bättre än andra, utan att deras tjänster nödvändigtvis kostar skjortan. Naturligtvis är det den typen av mäklare du vill välja! Nedan följer några egenskaper hos en bra fastighetsmäklare som du kan leta efter när du påbörjar sökandet.

 

  • Bra omdömen från andra kunder. Mäklare med höga betyg är i allmänhet mer pålitliga.
  • Snabb respons. Om mäklaren inte ringer upp dig kort efter att du har lämnat ett röstmeddelande eller om de tar flera dagar på sig att svara på mejl är det förmodligen ingen mäklare som du vill samarbeta med.
  • God kännedom om den lokala bostadsmarknaden. Det är inte tillrådligt att arbeta med en mäklare som bara har kunskap om marknaden i Malmö om du säljer din fastighet i Västerås.

Be om offerter från ett par olika mäklare

Nu när du vet vad som kännetecknar en bra mäklare har du lite mer kött på benen för att kunna fatta ett välgrundat beslut. I detta skede kan du således börja jämföra olika mäklare för att komma fram till vilka som erbjuder den mest förmånliga tjänsten. Genom att be om olika offerter kan du jämföra priset och innehållet hos förslagsvis tre till fyra olika mäklare och därmed komma närmare ett beslut.

 

Många mäklare erbjuder dessutom en kostnadsfri värdering av din fastighet och på så sätt kan du få en uppfattning om deras service. I slutändan är priset nämligen inte det enda som spelar roll när du väljer mäklare. Du vill försäkra dig om en skräddarsydd helhetslösning som garanterar smidigast möjliga bostadsförsäljning.

Kom ihåg att förhandla

Innan du skriver under ett kontrakt är det en bra idé att förhandla priset med din potentiella mäklare. Detta beror på att många mäklare anpassar sig till sina kunder, även om de kanske anger ett fast pris från början. Fastän det nödvändigtvis inte gör någon större skillnad är det värt att ge det ett försök. Du vill ju trots allt inte betala mer än nödvändigt!